Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Stedelijk Museum Breda weer toegankelijk voor experts en leken - BNDeStem

07 juni 2021
Stedelijk Museum Breda weer toegankelijk voor experts en leken - BNDeStem

Na 30 weken potdicht te hebben gezeten mag ook het Stedelijk Museum in Breda nu eindelijk weer haar deuren openen. De instelling pakt daarom meteen maar groots uit met tentoonstellingen waar je niet eens een expert voor hoeft te zijn om ze mooi te vinden.

Het waren duistere tijden voor museumdirecteur Dingeman Kuilman de afgelopen maanden. Meerdere malen maakte hij mee dat er exposities werden opgetuigd zonder dat ze ook maar door een enkel gast werden gezien. “De burgemeesters Paul Depla en Ahmed Marcouch zouden bijvoorbeeld de Realisten uit Arnhem komen openen, maar vanwege de onzekere periode ging dat dus niet door.”

Vanaf zaterdag zijn de mensen gelukkig weer welkom om onder andere het werk te zien van Danielle Lemaire. Zij liet zich inspireren door de bekende muzikant Nick Drake en maakte daarna tekeningen over de spanning tussen mythe en werkelijkheid. “Je hoeft niet eens een expert te zijn om het mooi te vinden”, belooft de museumdirecteur.

Een andere expositie die vanaf dit weekend te zien is heet Razende Stilte. Deze tentoonstelling vol hedendaagse kunst is samengesteld door gastcurator Ad van Rosmalen en bestaat uit de eigen collectie alsook wat bruikleen. 

Volgens Kuilman wil Razende Stilte vooral de wereld tonen van weleer tot nu bekeken door een kunstzinnige Bredase bril. ,,Denk aan de rebellerige sfeer in de jaren 70, maar ook aan het efficiënte graaien tijdens het neoliberalisme in de nineties. Alles komt voorbij.”

Plezierjacht
De surrealistische paarse bomen van kunstenaar Frans van Veen horen ook bij deze expo. Hij maakte deze schilderijen als hommage aan zijn avonturen in het Mastbos. Een plek die ooit werd geplant voor de plezierjacht en waar volgens Van Veen ook vandaag de dag nog genoeg te beleven valt. ,,Ik vind het gewoon heerlijk om te wandelen in die natuur en dat verhaal vervolgens te vertellen via mijn schilderijen.”

Lees hier het originele artikel in BNDeStem.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief