Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Laatste week: De Collectie
t/m 13 nov 2022

Laatste week: De Collectie

450 jaar kunst en geschiedenis

Tentoonstelling

Ontdek de rol van Breda door de eeuwen heen aan de hand van bijzondere voorwerpen. Je ziet een keuze uit de collectie, elk met hun eigen, bijzondere verhaal. Te beginnen bij het middeleeuwse altaarstuk over het Sacrament van Niervaert, via kostbaar glaswerk van de bevelhebber van het beroemde turfschip tot een kolenkachel uit de Etnafabriek en de schilderijen van de Bredasche Kunstkring. Samen roepen al die voorwerpen het beeld op van de groei en bloei van Breda: pelgrimsoord, Nassau-burcht, vestingstad en centrum van kunst en industrie.

Zware tijden

De collectie vertelt ook verhalen over de zware tijden. De Tachtigjarige Oorlog, als Spaanse troepen Breda twee keer veroveren en de legers van Oranje-Nassau de stad uiteindelijk definitief voor de Noordelijke Nederlanden weten te winnen. De Tweede Wereldoorlog, met de dramatische evacuatie van de stad, waarbij tientallen Bredanaars het leven laten. En met persoonlijke drama’s, zoals dat van schilder-verzetsstrijder Paul Windhausen.

Afbeelding: Gerard van Honthorst, Portret van Mary Stuart en haar zoon Willem III, 1652. Collectie Gemeente Breda

Audiotour Joost mag het weten! (15 jaar en ouder)

“De historische pot-pourri vol feest en weet over Breda”

In de geschiedenis van Breda liggen talloze verhalen verborgen, de een nog verbazingwekkender dan de ander. Audiomakers Joost van Pagée en Michiel van de Weerthof kijken met een frisse blik naar De Collectie en ontrafelen zo allerlei antwoorden op de vreemdste vragen over de stadshistorie. In de nieuwe audiotour Joost mag het weten word je meegenomen in hun ontdekkingstocht. Zo ontdekken ze de beste recepten voor reiger en goudvis, vertellen ze waarom de oudste zoon van Willem van Oranje iemand uit het raam gooide en krijg je te horen waarom het in de 17de eeuw doodnormaal was dat ook jongens een jurk dragen.


Trix en Max Verhalentour (voor gezinnen)

Trix en Max, de koninginnen van Stedelijk Museum Breda zijn tegenwoordig te vinden in de entree van het museum. Daar hangen ze al een tijdje, maar ze zouden het zo leuk vinden om hun oude bekenden in de museumzalen van De Collectie nog eens te zien. 

In deze audiotour voor families word je meegenomen door Trix en Max om kennis te maken met alle bijzondere karakters die je tegenkomt als je door de historische tentoonstelling van het museum loopt. Zo vertelt Anthony het varkentje hoe hij vroeger de mensen beschermde tegen nare ziektes, verklappen de vogels die al 500 jaar boven de stad vliegen wat ze hebben ontdekt en vertelt de heks van Dongen waarom ze zo goed wol kan spinnen.

Bekijk hieronder de trailer:


In opdracht van: Stedelijk Museum Breda
Concept, scripts en stemmen: Merel van Lieshout en Bram Walter
Opname en editing: Joost van de Pas

Joost mag het weten!
In opdracht van: Stedelijk Museum Breda  
Animatie: Studio Tween
Concept, idee & scripting: Weerthof & Pagée (Soundtreks) 
Opname & editing: Weerthof & Pagée 
Muziek, sounddesign & montage/ mastering: Michiel van de Weerthof 
Projectleiding Soundtreks: Joost van Pagée 
Projectleiding SMB: Ischa Havens 
Adviezen en info SMB: Monique Rakhorst  
Voiceovers: Lot Broos, Flowhis Verkerk, Corinne Heyrman, Floor Snels, Zuster Annela van de Hostiebakker, Kija Benford, Puck Kroon, Jolijn Durinck, Mike Suykerbuyk, Sjors Smit, Eelco Moerman, Dingeman Kuilman, Charlotte de Ridder en Meneer Vermeulen uit Dongen.
Met dank aan:  Cindy Beck, Sofie Hollander, Malú van der Bijl, Jetske van Dorp, Machiel van Hoek, Niels Roest, Sjaak van Broekhoven, Polish Deli Plus Breda, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Tirza Westland, en Mirthe van der Drift, Roelof Wijtsma, Bozena Rijnbout, Kwatta, The Ramblers, Hero, Dongen, de Vloeiweide

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief