Op dit moment is het museum gesloten. Na de vloerrenovatie werken we nu
aan de herinrichting van de zalen. Gelukkig is het einde in zicht: op 13 mei kun
je hier terecht voor een nóg mooier museum! Lees er alles over »

Filmprogramma Vanwege Vincent
t/m 3 jul 2022

Filmprogramma Vanwege Vincent

Activiteit

Aansluitend op de tentoonstelling Vanwege Vincent – De geboortestreek van Van Gogh als inspiratie ontwikkelden we een filmprogramma met werken van kunstenaars die in film reageren op het werk en leven van Van Gogh.

De films zijn tijdens de reguliere openingstijden van het museum te  zien in het auditorium van het museum, met uitzondering van enkele momenten waarop het auditorium voor andere doeleinden in gebruik is. Wil je er helemaal zeker van zijn dat de films te zien zijn tijdens je bezoek, noteer dan een van de onderstaande data:

20, 30 maart
2, 23 april
28 en 29 mei
11, 12 en 19 juni
2 en 3 juli

Het filmprogramma is toegankelijk op vertoon van je entreeticket. Reserveren is niet nodig. 

Over de films:

Nynke Deinema
De nieuwe aardappeleters, 2011, 
dubbelprojectie DV-PAL 4:3 overgezet op 16:9, lengte: 8:33 min.

Wie zou Van Gogh vandaag de dag kiezen als model voor zijn aardappeleters? Met deze vraag als uitgangspunt maakte Nynke Deinema een portret van de Oost-Europese seizoenarbeiders die op de kwekerijen rondom Zundert werken en op campings worden ondergebracht. In veel schilderijen legde Van Gogh de nadruk op de handen van arbeiders om hun harde leefomstandigheden te verbeelden. Deinema vertelt via de handen van haar personages een verhaal over mensen die een onmisbare maar ook onzichtbare plek innemen in onze maatschappij.  

Rachel Gruijters
When Yellow Gets Blue,
2021 single-channel video, HD, kleur, 1.85:1, stereo, Engels lengte: 11:00 min.

Vincent schilderde niet zozeer de natuur zelf, maar zijn mentale ervaring ervan. Met dit gegeven ging Rachel Gruijters aan het werk. In When Yellow Gets Blue verbeeldt zij een wandeling die langzaam overgaat in een reis door gedachten en dromen. In Zundert nam zij natuurgeluiden op en maakte hier een hypnotiserende soundtrack van. De geluiden blijken uiteindelijk de melodie van een lied, gezongen door de kunstenaar zelf. Dat Gruijters zich graag laat inspireren door de melodramatische sfeer van oude Hollywoodfilms is hier goed zichtbaar. 

Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis
The Mother Of All Failure (previewversie), 2021, HD video, kleur, 1920 x 1080, stereo, lengte: 06:45 min.
Collectie Kunstfonds Vincent van GoghHuis
Courtesy: Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis, Andriesse – Eyck Galerie, Amsterdam
Mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Van Gogh AiR

In The Mother Of All Failure lopen twee figuren door de prachtige landschappen van landgoed De Moeren, nabij Zundert. De langste van de twee houdt een hardop uitgesproken innerlijke monoloog over het eigen slachtofferschap en de rol die de kleinere daarin zou hebben. We kijken naar een aangrijpende, pijnlijke en tegelijkertijd ook humoristische opeenvolging van scenes, zonder ontknoping. Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis onderzoeken in dit kostuumdrama hoe trauma en familiedrama drijvende krachten kunnen zijn voor het kunstenaarschap. Zij leefden zich in in de jonge Vincent, die zich vaak onbegrepen en miskend moet hebben gevoeld. Dit bracht bij henzelf ook verdrongen jeugdtrauma’s naar boven, die ze in deze film hebben verwerkt.

Credits hoofdafbeelding: Rachel Gruijters, When Yellow Gets Blue

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief